HTML

Texas, Amerika - ahogy egy magyar család látja

Egy váratlan lehetőséget megragadva Dallas-ban találtuk magunkat. Nem ismeretlen számunkra az amerikai élet, de Texas sok meglepetést és kalandot tartogat. Megragadjuk a pillanatot, amíg itt vagyunk, mert a szó elszáll, a blog megmarad.

Friss topikok

Címkék

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Az Óriásállam

2014.04.10. 06:10 balintcs

Everything is bigger in Texas. Texas-ban minden sokkal nagyobb.

Bár éltem már Amerikában, akkoriban nem volt lehetőségem Texas-ba látogatni, így amikor újra és újra ezt a mondatot hallottam helyiek szájából, csak valami tipikus nagyzolós amerikai dumának tartottam. Aztán megérkeztünk. 

Nézzük először a makacs tényeket:

Texas vs. Europe.jpgVia Flickr: texan

  • Ez a méret a második helyre elég az Egyesült Államok tagjai sorában, Alaszka mögött, ami hivatalosan csak 1959-ben csatlakozott. A legutóbbi népszámlalás (2010) adatai szerint 25 millió fő körül van a lakossága, ami szintén a második legtöbb Kalifornia mögött. Beárnyékolja Kalifornia elsőbbségét az, hogy körülbelül évi félmillió ember költözik el, ebből az elmúlt 20 évben négy millió Texas-t választotta új otthonának. Texas lakossága amúgy átlagosan évi félmillió fővel gyarapszik, az okokról majd később. 
  • A történelem kereke úgy is fordulhatott volna, hogy Texas még ennél is nagyobb lesz. A Mexikótól való elszakadás és az szövetségi államokhoz való csatlakozás közötti évtizedben Texasi Köztársaságként önálló volt, ekkor újabb területek meghódításán fáradozott, nagyobbrészt Mexikó kárára. Az Államokhoz való csatlakozása, a rabszolgaság eltörlése és 10 millió dollár "támogatás" fejében mondott csak le 268.000 km2-nyi követeléséről. Eme figyelemre méltó üzleti érzék és önbizalom, mint a helyi néplélek jellegzetes vonása, elő fog még kerülni...

És íme, 54 egyéb dolog, további bizonyítékként.

A hangzatos szlogen sok mindent elárul arról, mi is lakik a texasi lélek mélyén. Kemény diónak tűnhet ezt feltárni egy súlyos történelemmel terhelt, megcsonkított, kicsiny közép-európai országból származó idegenként, de azért lássunk neki. Hétköznapjaim során nagy dózisban kapom a texasi életérzést és hozzáállást, remélhetőleg a blog segítségével betekintést nyújthatok ebbe az idegenül ismerős és ismerősen idegen világba. Hátha még tanulunk is tőlük valamit...   

Szólj hozzá!

Címkék: amerika kultúra texas

A bejegyzés trackback címe:

https://valentinecowboy.blog.hu/api/trackback/id/tr516003925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása