HTML

Texas, Amerika - ahogy egy magyar család látja

Egy váratlan lehetőséget megragadva Dallas-ban találtuk magunkat. Nem ismeretlen számunkra az amerikai élet, de Texas sok meglepetést és kalandot tartogat. Megragadjuk a pillanatot, amíg itt vagyunk, mert a szó elszáll, a blog megmarad.

Friss topikok

Címkék

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Egy nap alatt négy évszak

2014.07.28. 05:16 balintcs

Texas-ba költözésünk első hetében egy helyi lakos azt mondta nekünk, hogy itt nincsenek évszakok, csak meleg és hideg ("There is no seasons here, only cold and hot"). Az amerikaiakkal kapcsolatos korábbi tapasztalataim alapján csak legyintettem magamban, hogy ez csak olyan rájuk jellemző eufemizmussal kevert túlzás. Aztán jött az első tél és nyár.

Texas mérete miatt "időjárása változatos, mivel több éghajlati zóna határán fekszik." (Wikipédia). Nos, ez gyakorlatban a következőt jelenti:

texas-weather.jpgSource

És:

Texas+Weather_3e6a96_5045087.jpgSource

A lényeg: november és május között a csizma-farmer-pulóver és a flip-flop-rövidnadrág-póló-napszemüveg kombinációk mindkettőre szükség lehet 24 órán belül. A júniustól októberig terjedő időszakot a helyiek csak "kétzuhanyzós" évszaknak hívják (2 shower season), ilyenkor a napi átlaghőmérséklet 30 °C körül mozog. Jól mutatja a helyzetet ez a térkép, ahol látható, hogy közelebbi lakóhelyünkön (Dallas-Fort Worth) a 100 °F ∼ 37.8 °C feletti átlaghőmérsékletű napok száma 30 feletti. Sir David Attenborough, brit természettudós, valahogy így kommentálná az itteniek viselkedését:
A forró évszakban a területre jellemző humanoidok bevett közlekedési formája az egyik légkondizott helyiségtől a másikig történő laposkúszás. Ebben hatékony segítséget nyújtanak az autókban elhelyezett "AC" feliratú gombok, amelyek már a gyújtás ráadásakor elkezdik ontani a hideg fuvallatot. Megfigyelhető. ahogyan a női egyedek előszeretettel viszik utódaikat árnyékolt, sok esetben vízsugárral fröcskölt felülettekkel rendelkező játszóterekre, illetve olyan épületekbe, amelyek belsejében kiépített játékterep várja az eleven fiatal példányokat energiáik levezetésére 18-22 °C-ban.

Igen. Tőlünk 15 percnyi autóvezetési távolságra három benntéri vagy külső, szökőkutas játszótér van. 

1. Az irving-i önkormányzat által kialakítva és fenntartva.

2. Az irving-i "Biblia Egyház" (szabadkeresztény felekezet) központjában

IBC tubes.jpg

 3. Egy baptista játszótér. 

the fields at Carrollton.JPG

Dübörög a jólét közép-texasban. Legközelebb talán arról írok, miért.

Szólj hozzá!

Címkék: amerika időjárás kultúra nyár texas

A bejegyzés trackback címe:

https://valentinecowboy.blog.hu/api/trackback/id/tr366550489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása